Коли краще обрізати виноград?

Виноградна лоза — це повзуча рослина, яка росте як ліана і має сильне домінування верхівки, а це означає, що необрізана головна лоза найсильніше проростає з верхніх бруньок зрілого очерету, що призводить до облисіння нижніх частин. Обрізка використовується для утримання рослини винограду близько до землі та регулювання кількості плодів, тому це важлива операція для професійного вирощування винограду. Про те, коли і як обрізати виноград, навіть у професійних колах існують дуже різні думки, оскільки обрізка іноді призводить до серйозних пошкоджень, які в кінцевому підсумку можуть стати причиною передчасної загибелі столиці. Тож неважливо, коли і як ми обрізаємо виноград!

За часом обрізки можна виділити три періоди: осінньо-зимова, ранньовесняна і пізньовесняна обрізка. Кожен має переваги і недоліки, які фермер повинен враховувати на власний розсуд. Мені, як професійному консультанту, багато хто задає це питання, тому в цій статті я зупинюся на ньому більш детально і перелічу переваги і недоліки кожного періоду обрізки.

Осінньо-зимова обрізка в основному використовується на більших насадженнях, оскільки вона дає можливість розтягнути обрізку. Це його основна перевага. Недоліком є ​​те, що після опадання листя рослина не завершує свою біологічну активність, чому перешкоджає занадто рання обрізка, і таким чином головні бруньки стають більш чутливими до морозів. Надто рано обрізаний очерет не доставляє багато цінних сполук до нижніх головних частин, які потрібні головній частині для кращої підготовки до зими та наступного продуктивного року. Крім того, пошкодження, отримані в період спокою, тривалий час залишаються незахищеними від ранових паразитичних грибів, які можуть проникати через рани і завдавати великої шкоди дерев’янистої частини винограду. Підсумовуючи, на мій погляд, мінусів у такого періоду обрізки значно більше, ніж плюсів, але при професійному підході недоліки можна істотно нівелювати.

Ранньовесняна обрізка – найпоширеніший період обрізки. Цей період триває до кінця зими і періоду перед початком сокоруху, тобто до середини-кінця березня. Перевага полягає в тому, що ще є достатньо часу для виконання обрізки, зменшується ймовірність інфікування рани, а розривання ран не сліпить бруньки. Обрізку можна проводити в більш приємному кліматі. До недоліків можна віднести те, що сплячі бруньки ще не вказують на ступінь можливого ураження морозом, тому важче точно встановити навантаження бруньок на головний, а в ранньовесняний період важче працювати над м’який ґрунт і пошкодження від витоптування можуть бути серйозними, якщо вам доведеться проходити між рядами з машиною (попередня обрізка машиною, обробка бур’янів). Підсумовуючи, у цей період переваги можуть переважити недоліки, але навіть тут плантація піддається серйозному ризику інфікування, тому більші рани необхідно обробити відповідним засобом для закриття ран.

Обрізка пізньою весною триває від початку сокоруху до розпускання бруньок. Основна перевага обрізки в цей час полягає в тому, що ймовірність інфікування ран мінімальна, оскільки лоза вже в активній фазі і швидко закриває рани. Звичайно, також рекомендується обробляти більші рани засобом для дезінфекції ран. Вибираючи спосіб обрізки, потрібно прагнути до того, щоб якомога менше пошкодити стебло і обов’язково залишати пеньок, що всихає! Ще одна перевага полягає в тому, що при обрізанні ми можемо точно зчитувати ступінь пошкодження морозом з набрякання бруньок і таким чином встановлювати правильне навантаження на бруньки. Крім того, ми можемо виконувати обрізку з меншими пошкодженнями від витоптування та в більш приємному кліматі. Останні дослідження показали якісне та кількісне покращення врожайності винограду в результаті пізньої обрізки. Сліпоту бруньок, спричинену розривом рани, часто згадують як недолік, якого можна значною мірою уникнути, якщо ріжуче лезо знаходиться в напрямку дренажу. Ще одним мінусом є те, що у випадку з великими плантаціями вчасно завершити обрізку майже неможливо, і виникає серйозний пік роботи, оскільки ми маємо лише 1 місяць. Підсумовуючи, пізня весняна обрізка має значні переваги в багатьох відношеннях, але здебільшого її можна використовувати лише на невеликих плантаціях.

Існує також обрізка комбінованого періоду, яка в основному використовується на добре механізованих більших плантаціях. Це також відоме як роздільне обрізання. Справа в тому, що коли плантацію можна обійти машиною, то проводять попередню обрізку, а ручну обрізку проводять пізніше, навесні. Його головна перевага полягає в тому, що його можна використовувати гнучко, він значно покращує ефективність роботи під напругою та мінімізує пошкодження від витоптування та ризики для здоров’я рослин. Єдиний недолік – вартість механізації, але це незамінна і незначна позиція в промислових господарствах.

Статтю було опубліковано у 8-му номері тижневика Kárpátinfo.