Неабиякою популярністю на Закарпатті користується і одна з найцінніших круп’яних культур – гречка.
Використовувати можна практично всі частини рослини. Використовується як сировина для приготування багатьох смачних страв, у тому числі різноманітних гарнірів. З його борошна можна випікати якісний хліб. Він дуже корисний, багатий вітамінами та мінералами. Оскільки він не містить глютену, він чудово підходить для дієти тих, хто чутливий до нього. Лікувальне харчування.
Кілька фермерів у нашій місцевості за останні роки спробували свої сили у її вирощуванні. За їх результатами можна сказати, що досвід був позитивним. Середня врожайність 2-2,5 т/га також була не рідкістю. Рентабельність його вирощування також підвищується завдяки тому, що він не потребує ґрунту з особливо добрим запасом поживних речовин, чим не можна нехтувати в жодному разі з огляду на нинішні ціни на добрива. Крім того, не випадково продукцію завжди можна легко і вигідно продати.
Потреби гречки в поживних речовинах невисокі, але їй потрібен добре оброблений пухкий ґрунт. Зазвичай прополка не потрібна, оскільки її інтенсивний ріст пригнічує розвиток бур’янів. За необхідності боротьбу з бур’янами необхідно проводити перед посівом, оскільки післяпосівна боротьба призводить до втрати врожаю, тому не рекомендується. Якщо ми все-таки хочемо сіяти на більш забур’яненій ділянці, рекомендуємо повну прополку після весняного ущільнення ґрунту, після появи бур’янів. Це необхідно зробити за місяць до посіву, але не пізніше ніж за три тижні до посіву препаратами, що містять гліфосат (Раундап, Ураган Форте 500 SL,PK або Глялка Топ). Чудовий передпосівний, покращує ґрунт.
Гречка чутлива до холоду. Навіть температура +5℃ бере своє. Тому найкраще сіяти в період з 10 по 20 травня. Посів проводять тією ж сівалкою, якою висівають зернові культури, на глибину 3-4 см. У нас на селі потреба в насінні становить 3 млн. насінин/га, що становить бл. Це 80-100 кг насіння залежно від сорту. Якщо насіння посадити у вологий грунт, то проростання можна очікувати через 3-5 днів. Через три тижні гречка зацвітає. Цвітіння безперервне протягом усього літа. Так як гречка є хорошим медоносом, то біля місця посіву слід садити бджіл. Збираючи нектар, бджоли запилюють рослини, завдяки чому підвищується врожайність, а тим часом виходить високоякісний мед.
2022 рік був надзвичайно посушливим і несприятливим для польових культур. Хоча коренева система гречки проникає в ґрунт на 50-60 см, але через цьогорічну посуху вона й там не знайшла вологи. Про це свідчить і цьогорічна врожайність, яка може збентежити тих аграріїв, які цього року вперше спробували гречку. Залишається лише сподіватися, що погода в наступні роки буде прихильніше до фермерів і що все більше людей будуть вирощувати цю багатофункціональну рослину.
Ковач Арпад, СУПЗ
Стаття була опублікована в номері 41 тижневика Kárpátinfo.
© Minden jog fenntartva - Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége 2016