Коли ми годуємо наших тварин, навіть маючи найпростіші знання та досвід, набутий у результаті тривалої практики, ми інколи робимо помилки, а інколи — помилки.
Щоб правильно годувати свиней і економно утримувати свиней, необхідно знати характерні фізіологічні процеси травлення свиней.
При тривалому рівномірному годуванні травні залози виділяють сік, характерний за кількістю і якістю корму, що споживається.
Пристосування залоз до вироблення соку певного складу при рівномірній годівлі через тривалий час стає настільки автоматичним, що при раптовій зміні складу корму вони все ще виробляють сік старого. складу і лише поступово переходити на новий корм. Щодо підгодівлі, то звідси можна винести те, що підживлення слід проводити обережно і поступово.
Раптова зміна корму може спричинити серйозніші розлади травлення, якщо для нового корму потрібні виділення залоз, склад яких відрізняється від старого. Травлення стає можливим завдяки виробленим травним сокам. На їх виробництво значною мірою впливають операції перед годівлею, такі як очищення корит, стукіт відер тощо.
Свиня з хорошим апетитом виробляє багато шлункового соку, а свиня, яка погано їсть, мало. Спокій під час годування і дотримання часу годування посилюють секрецію шлункового соку, а страх може її повністю припинити.
Свині в основному покладаються на свій нюх, щоб поглинути їжу. При пастухові вона жадібно поїдає корм і погано перетирає його зубами, а просто розсовує. Тому годувати їх зерновим кормом економніше. Таким чином цільні зерна не потрапляють у шлунок і не перетравлюються з фекаліями. Отже, приготування, подрібнення, гранулювання тощо корму. суттєво впливає на травлення, приріст маси та питоме використання корму.
Заслуговують на увагу експериментальні результати, які доводять, що гранульована комбікормова суміш краще продається свиням, ніж борошниста вершкова суміш.
На 1 кг приросту ваги гранульованого корму (це так зване питоме використання корму) потрібно бл. Потрібно на 0,20-0,30 кг менше, ніж із борошняної суміші такого ж складу.
Окрім кращого збуту корму, також скорочується термін відгодівлі на один-два тижні. Перетравлення корму починається в ротовій порожнині, коли ферменти слини ініціюють розщеплення крохмалю до цукру. Шлунок свині однопорожнинний, складний, його внутрішня стінка гістологічно розділена на чотири окремі частини, дуже розширювана, об’ємом 4,5-6 л. Шлунок наповнюється поступово і розміщується шарами в порядку споживання їжі. Свинячий шлунок, який регулярно годують, ніколи не буває повністю порожнім. Норми годівлі та великі обсяги кормів, наприклад: гарбуза, буряків, зелених кормів тощо, не можуть суттєво вплинути на всмоктувальну здатність травної системи. Тонкий кишечник у свиней, яких утримують на сирому, багатому на клітковину корму, коротший, але під час відгодівлі в тонкому кишечнику відбувається утилізація великої кількості легкозасвоюваного відгодівельного корму. Баласт – це неперетравлювана частина корму, яка складається з целюлози і клітковини. Свиня не може це повністю переварити, але це потрібно її організму, оскільки це створює відчуття ситості.
Сирий корм, багатий на клітковину, наповнює кишечник і сприяє нормальній роботі кишечника завдяки м’якій стимулюючій дії. Залежно від віку, бажано, щоб корм свині містив 5-10 відсотків сирої клітковини. Відчуття голоду є вродженою ознакою свині, за допомогою якої вона виявляє, що шлунок і кишечник порожні або недостатньо наповнені. Сприйняття голоду не пов’язане із зором, нюхом і смаком. Голодна тварина їсть жадібно і без розбору. Особливо схильні до цього свині, які за 2-3 хвилини з’їдають більше половини покладеного перед ними корму. Апетит суттєво відрізняється від голоду тим, що він проявляється тоді, коли свиня вміє вибирати з наявного корму, вгамовуючи свій голод. У процесі відгодівлі «ароматизатори», які додають у комбікорми, підвищують апетит тварин і збільшують споживання корму свинями.
Лікарські засоби та лікувальні корми можна використовувати лише в обґрунтованих випадках для виправлення (і в іншому випадку!) похибок і помилок у годівлі, та й то відповідно до правил. Професіоналізм і догляд, хороші корми, правильна технологія годівлі, належна гігієна стійла є найважливішими факторами, які можуть зробити використання ліків непотрібним і, крім того, значно здешевити.
Розалія Молнар Сокодаті,
СУПЗ
Стаття опублікована в номері 38 тижневика KárpátInfo.
© Minden jog fenntartva - Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége 2016