Інфекційний ларинготрахеїт

З переліку захворювань, які висять на птахофабриці в будь-яку пору року, я виділив респіраторні запалення птахів.

Першими, на жаль, є зникаючі кури. Особливо молоді тварини з слабкою імунною системою. Тому важливо, щоб господар з перших днів утримання забезпечив курям повноцінний вітамінний комплекс і достатню вентиляцію приміщення, де знаходяться курчата.

Найнебезпечніша і поширена хвороба курей, відома з 1923 року. Ларинготрахеїт вражає всі слизові оболонки: гортані, трахеї, очей. Збудник захворювання може потрапити на курячу ферму з інфікованою водою або кормом. Захворюванню сприйнятливі кури всіх порід і віків, а також фазани та індички. Найбільше ларингітом і трахеїтом може хворіти молодняк у віці 60-100 днів.

Збудником є вірус із групи герпесу.Поширення інфекції можливе також через заражені інструменти, обладнання та їжу. В умовах осінньо-зимового періоду вірус може зберігатися в будинку до одного місяця, а на різних поверхнях поза домом – три-чотири місяці.

Ознаки захворювання. Захворювання може протікати в різних формах: гортані, кон’юнктиви, перебіг захворювання буває суворим, гострим, невиразним і хронічним.

Вкрай гостра форма інфекційного ларинготрахеїту виникла раптово і поширилася широко. При цьому захворюванні птах важко дихає з гортанними звуками. Хвороба триває 1-3 дні і закінчується летально.

При гострому процесі тривалість захворювання розтягується до 3-5 днів, з широким, майже повним охопленням всього поголів’я птиці.

При підгострому перебігу хвороба протікає в легкій формі і проходить через 2-5 днів. Смертність відносно низька – 2-10%. При цьому перебігу найбільш характерними симптомами є риніт і порушення дихання. При кон’юнктивальній формі захворювання протікає затяжно.

При поширенні захворювання на різні вікові групи птицю обережно забивають, а хвору і ослаблену відправляють на забій у господарство.

В евакуйованих будівлях та прилеглій території проводяться механічне очищення та дезінфекція. Дезінфекцію птахівництва проводять аерозолем, приготовленим на 30-40% розчині формаліну, з розрахунку 15 мг препарату на 1 м2 приміщення.

Асфальтобетонне покриття на території господарства обробляють 1% розчином їдкого натру з додаванням 3% розчину формаліну.

Хвору птицю обробляють аерозолем йодистого алюмінію.

Для приготування аерозолю в металевій чашці змішують подрібнений порошок йоду і хлориду амонію. Потім до суміші додають алюмінієвий порошок і знову добре перемішують. Пляшку підвішують на дротяний гачок. Хороший ефект дає також одночасне згодовування антибіотиків (хлортетрацикліну, окситетрацикліну, тетрацикліну та ін.) ЗОО-400 г/т.

Для лікування ларинготрахеїту у птахів використовують йодтриетиленгліколь або водно-гліцеринову суміш йоду у вигляді аерозолю. Аерозоль виготовляється спеціально власного виробництва.

Газдаг Шандор,
ГО «СУПЗ»

Стаття була опублікована в тижневику Kárpátinfo.